Hoe kies je de juiste hometrainer?

Hoe kies je de juiste hometrainer?

Je bent wat je eet… hier de basis in een paar lijnen. 

Als je begint aan een trainingsopbouw let dan ook op wat je eet.Het is eigenlijk een simpele theorie. Als je een kantoor job hebt eet je niet als een bouwvakker, hier draait alles rond. Dus eet niet meer dan je dagelijkse calorie behoeften. Grijp aub niet naar een extreem dieet waar je de ganse dag lastig van loopt. Eet gewoon kleinere porties dan je normaal neemt. Op het einde van de dag staat er reeds minder Cal op de dagteller. Reken dit uit op 1 maand en je zal versteld staan van het resultaat.

Hoe kies je de juiste hometrainer ?

Bij het aankopen van een hometrainer zijn volgende zaken belangrijk om in het achterhoofd te houden

Zadel Een groot comfortabel zadel is belangrijk om langer te kunnen trainen en geen zadelpijn te krijgen.

Snelheid: ons advies is om een toestel aan te schaffen die uw snelheden aan kan of de RPM’s. Duurdere modellen zijn voorzien van zwaardere lagers.

Demping: een degelijke hometrainer mag geen hinderend geluid maken tijdens het trainen. oudere generaties van hometrainers doen dat wel en dit is nefast tijdens uw training

Instap van de hometrainer: Voor minder mobiele mensen die revalideren zijn er fietsen met lage opstap. dit vereenvoudigd de toegankelijkheid van het toestel en geeft extra gebruikscomfort

Weerstand: De maximale weerstand kan belangrijk zijn nar gelang uw niveau van trainen. als je altijd boven de 200 Watt kan trappen dan doe je er goed aan een zwaarder type hometrainer aan te schaffen die deze waarden gemakkelijk aan kan.

Trainingscomputer: een computer moet minimaal de volgende informatie weergeven: snelheid, tijd ,afstand, calorieverbuik en hartslag. Uitgebreidere computers met een diversiteit aan programma’s zorgen voor een betere motivatie en gevarieerde training wat sneller tot resultaten zal leiden.

Veiligheid: uit veiligheidsoverwegingen beschikt een goede hometrainer over degelijke grondsteunen die er voor zorgen dat het apparaat stevig staat en zeker niet kan kantelen tijdens het gebruik.

Gewicht van de hometrainer: Een degelijke hometrainer heeft altijd een deftig eigen gewicht door de zwaardere constructie. Het remsysteem daarentegen weegt tegenwoordig steeds minder door het gebruik van electronische remmen.

Wist je dat?… door dagelijks op uw hometrainer te rijden aan lage hartslag uw cholesterol waarden aanzienlijk naar beneden kunnen gaan. Zeker een investering waard

Maximaal gebruikersgewicht: een goede sterke hometrainer kan een gebruikersgewicht van 130 kilogram aan.

Garantie: U staat er misschien niet meteen bij stil. En maar goed ook, een fitnesstoestel dient om te bewegen! Dat brengt natuurlijk onvermijdelijk slijtage met zich mee. Daarom is het belangrijk dat u uw garantie en onderhoud kiest op basis van hoe vaak u de loopband wenst te gebruiken. Wie bij VPS koopt kan alvast op beide oren slapen we hebben wisselstukken tot 25j terug, zo staat u er niet bij stil.

Wist je dat?…gewichtsverlies optimaal is bij een lage hartslag. Een hometrainer met hartslagmeting (Polar) is dus een must!

De keuze van een hometrainer is echter altijd van persoonlijke aard, hoe intensief ga je de hometrainer gebruiken, wat zijn je doelstellingen, wat is je budget etc. Bovenstaande punten zijn daarom aandachtspunten welke je bij de keuze kan meenemen bij aankoop van jouw hometrainer.

Hoe beginnen trainen op de hometrainer ? 

Eerst een vooral raden wij aan afspraak te maken bij een sportarts of een cardioloog. Normaal gezien zullen die dan een EKG nemen en een degelijke test afnemen op de testfiets. Vanaf hier zal je dan ook je overslag hartslag te weten komen en dit gegeven is erg belangrijk in verdere training. Hier gaan we nu niet over uitbreiden gezien de complexiteit van training studie. In geval van revalidatie krijg je een schema mee van de specialist of de physiotherapeut. Dus… vraag eerst het advies van uw arts !

Bij de arts kan je ook advies krijgen tegen welke hartslag je best de eerste maanden gaat trainen om optimale vetverbranding te bekomen. Normaal gezien zal je moeten trainen aan lage hartslag. Wat is lage hartslag ? Wel, een simpele vuistregel is de volgende: (220-leeftijd) x 0.7  (voorbeeld : voor een persoon van 40 jaar oud : (220-40) x 0.7 = 126 (Opgelet ! dit is louter informatief voor een gezond persoon ! Volg steeds het advies van uw sportarts of cardioloog !)

Wat ook leuk is om weten is dat je pas vet begint te verbranden na ongeveer 30 minuten. We kunnen dit complex uiteen zetten maar dit is in praktijk makkelijk te begrijpen.

Als je totaal geen sport doet gedurende jaren dan begin je best met een tiental minuten te fietsen of te bewegen tegen een babbel tempo. Zo lang je makkelijk kan praten tijdens het trainen zit je normaal gezien perfect in je groene hartslagzone. Bouw deze tijd geleidelijk op naar 1 uur trainen. Normaal gezien kan je elke week een 5 tal minuten bij je training doen. Forceer dit zeker niet.  Indien u zich niet zo goed voelt met 5 minuten extra dan blijf je gerust nog een weekje of meer op de zelfde trainingstijd.

Drink steeds genoeg water tijdens het sporten. Wat je verliest aan vocht moet je bij drinken tijdens het sporten.

Let op uw houding tijdens het fietsen. Een correcte houding tijdens het fietsen zal je helpen om langer te fietsen zonder rug-of nekpijn. Zeker als je naar televisie kijkt tijdens het trainen moet je zorgen dat je recht op de fiets zit. Nuttige tip: als je in sporthouding traint probeer dan de TV lager te zetten.

Let op de juiste positie van uw voeten op de pedalen. Dit lijkt van zeelfsprekend maar de meeste mensen rijden op een fiets met de pedaal in het midden van de voet. Dit is niet de juiste positie. Let er op dat de bol van de voet ongeveer ter hoogte van de as van de pedaal zit. Om dit te checken kan je een streepje op uw sportschoen zetten ter hoogte van de bol en zo kan je dan eenvoudig uw voeten leren juist zetten. Automatisch zullen de kuitspieren werken op een betere manier en een stuk beter voor de gewrichten en pezen. Het komt er op neer de voorkant van de voet op het pedaal te zetten en niet de hiel of de middenzone. Wij corrigeren hier altijd onze klanten tijdens het testen van de hometrainers. Hier koop je niet alleen een hometrainer maar we leren je ook hoe een toestel juist te gebruiken.

Positie van de knie. Nu we de voeten al juist op de pedalen hebben kunnen we ook letten op de houding van de knie. De richting van de knie moet de breedte van het bekken volgen. Dus met andere woorden knie niet naar buiten of naar binnen richten. Gewoon recht vooruit dus. Dit is belangrijk om knie en bekken geen overbelasting te geven, zowel op spier als op ligamenten niveau. Voor iemand die een buikje heeft is dieet makkelijker gezegd dan gedaan maar toch proberen zou ik zeggen. We horen hier veel zeggen:”verdorie, hadden we dat eerder geweten, het is direct leuker te fietsen met een juiste houding”