Je bekijkt nu Sporten bij hoge temperaturen
sporten bij hoge temperatuur

Sporten bij hoge temperaturen

  • Berichtcategorie:Algemeen

Sporten in extreem hoge temperaturen is in ieder geval af te raden !

Voor de Die Hards toch enkele tips.

Kleding

Zorg steeds dat u aangepaste kleding draagt bij het sporten onder hoge temperaturen. Het klinkt raar maar Zwart beschermt u het beste tegen de zon. Kies zeker voor technische kleding. Dit is kleding die het zweet sneller laat verdampen en zodanig voor een zekere koeling zorgt. Onder een fietstrui kan je ook nog een zweetshirt dragen die er voor zorgt dat het zweet extreem snel verdampt. Tijdens het fietsen adviseren wij een witte helm gezien deze de zon beter reflecteert dan een zwarte helm. Zet tijdens het lopen steeds een petje op. Er bestaan ook technische petjes die extra koeling van het hoofd bieden.

Drank

Drinken doe je best om de 15 minuten om je watervoorraad op pijl te houden. Doe je dit niet dan riskeer je gedehydrateerd te worden met de gevolgen van dien zoals draaierig worden, hoofdpijn, krachtverlies, evenwichtsverlies tot zelfs bewusteloosheid,

Met water alleen kom je er niet ! Zorg dat uw drank voldoende suikers en mineralen (Electrolyten) bevat. Bij de apotheek of speciaalzaken vind je dorstlessers voor de drinkbus met de meest gangbare mineralen die je nodig hebt tijdens het sporten. Ik raad steeds aan een paar verschillende merken en smaken te proberen. Zo ontdek je zelf welk product het beste werkt en waar je het minste last van hebt. Voor kortere trainingen maakt dit niet zo veel uit maar bij langduur trainingen van 4 uur en langer kan je bij bepaalde dorstlessers last aan maag en darmen krijgen. Zoutzweters voegen best nog extra zout toe aan de drinkbus om krampen ter vermijden. Sporters die echt krampgevoelig zijn nemen best nog extra Electrolyten. Deze zorgen er voor dat de spieren optimaal blijven werken onder extreme condities. Topsporters gaan nog dieper in detail bij dit onderwerp gezien dit het verschil maakt tussen winnen of verliezen.

Schaduw

Probeer (indien mogelijk) steeds te sporten langs de kant van de schaduw. Ook al is het maar een aantal minuten dat je van deze verkoeling kan genieten, het helpt echt.

Afkoelen

Als extra koeling kan je steeds een extra drinkbus met enkel water meenemen om het hoofd eens extra te koelen. Sport je in het hooggebergte dan heb je langs de kant veel waterbronnen waar je je kan verfrissen en even op adem komen. (dit water drink je best niet als je niet zeker bent dat dit een bron is)

Luister steeds naar je lichaam ! Trop is te veel ! Weet zelf hoe ver je kan gaan tijdens het sporten in extreme hitte.

Indien u zich echt onwel voelt tijdens een training stop dan direct met trainen en zoek een koele plek op om af te koelen en bij te komen. Blijf steeds drinken ! Blijft u zich onwel voelen bel dan 112 of activeer de 112 App op je Smartphone. De hulpdiensten weten dan perfect waar je bent en kunnen ze zo snel mogelijk helpen. De mensen van de hulpcentrale blijven ook aan de lijn tot de hulpdiensten ter plaatse zijn. Indien zij u niet direct visueel kunnen vinden en bent u niet meer bij bewustzijn dan kunnen zij de smartphone een luid signaal laten maken dat op grotere afstand hoorbaar is. De 112 App is dus zeer belangrijk !