Je bekijkt nu Hoe begin je te trainen op een hometrainer ?

Hoe begin je te trainen op een hometrainer ?

Hoe vaak per week rijd ik best op de hometrainer? Hoe lang moet ik fietsen op de hometrainer? Hoe afvallen op de hometrainer ? Hoe een hometrainer instellen ? Hoe hoog moet zadel staan op mijn hometrainer ?

Eerst een vooral raden wij aan afspraak te maken bij een sportarts of een cardioloog om uw algemene conditie te testen of een cardiaal onderzoek te doen indien nodig. Normaal gezien zal de arts dan een EKG nemen en een inspanningsproef afnemen op de testfiets of loopband. Vanaf hier zal je dan ook je overslag hartslag te weten komen en dit gegeven is erg belangrijk in verdere training. Hier gaan we nu niet over uitbreiden gezien de complexiteit van training studie. In geval van revalidatie krijg je een schema mee van de specialist of de fysiotherapeut. Dus… vraag eerst het advies van uw arts !

Bij de arts kan je ook advies krijgen tegen welke hartslag je best de eerste maanden gaat trainen om optimale vetverbranding te bekomen. Normaal gezien zal je moeten trainen aan lage hartslag. Wat is lage hartslag ? Wel, een simpele vuistregel is de volgende: (220-leeftijd) x 0.7  (voorbeeld : voor een persoon van 40 jaar oud : (220-40) x 0.7 = 126 (Opgelet ! dit is louter informatief voor een gezond persoon ! Volg steeds het advies van uw sportarts of cardioloog !)

Wat ook leuk is om weten is dat je pas vet begint te verbranden na ongeveer 30 minuten. We kunnen dit complex uiteen zetten maar dit is in praktijk makkelijk te begrijpen.

Als je totaal geen sport doet gedurende jaren dan begin je best met een tiental minuten te fietsen of te bewegen tegen een babbel tempo. Zo lang je makkelijk kan praten tijdens het trainen zit je normaal gezien perfect in je groene hartslagzone. Bouw deze tijd geleidelijk op naar 1 uur trainen. Normaal gezien kan je elke week een 5 tal minuten bij je training doen. Forceer dit zeker niet.  Indien u zich niet zo goed voelt met 5 minuten extra dan blijf je gerust nog een weekje of meer op de zelfde trainingstijd.

Drink steeds genoeg water tijdens het sporten. Wat je verliest aan vocht moet je bij drinken tijdens het sporten. Bij langere trainingen (>30 minuten) doe je er goed aan suikerhoudende dorstlessers toe te voegen. Zonder suikers verbrand je namelijk geen vetten. Opgelet, voor mensen met diabetes is dit niet van toepassing. De arts of specialist kan u hier bij helpen om de bloedspiegel optimaal te houden tijdens langere trainingen. Dit is een zeer complexe materie en veranderd van persoon tot persoon. Het is ook bewezen dat sporten uw medicatie dosis laat zakken en dat uw lichaam dan ook beter functioneert. Tot hier de medische kant.

Let op uw houding tijdens het fietsen. Een correcte houding tijdens het fietsen zal je helpen om langer te fietsen zonder rug-of nekpijn. Zeker als je naar televisie kijkt tijdens het trainen moet je zorgen dat je recht op de fiets zit. Nuttige tip: als je in sporthouding traint probeer dan de TV lager te zetten.

Let op de juiste positie van uw voeten op de pedalen. Dit lijkt van zelfsprekend maar de meeste mensen rijden op een fiets met de pedaal in het midden van de voet. Dit is niet de juiste positie. Let er op dat de bol van de voet ongeveer ter hoogte van de as van de pedaal zit. Om dit te checken kan je een streepje op uw sportschoen zetten ter hoogte van de bol en zo kan je dan eenvoudig uw voeten leren juist zetten. Automatisch zullen de kuitspieren werken op een betere manier en een stuk beter voor de gewrichten en pezen. Het komt er op neer de voorkant van de voet op het pedaal te zetten en niet de hiel of het midden. Wij corrigeren hier altijd onze klanten tijdens het testen van de hometrainers. Hier koop je niet alleen een hometrainer maar we leren je ook hoe een toestel juist te gebruiken.

Positie van de knie. Nu we de voeten al juist op de pedalen hebben kunnen we ook letten op de houding van de knie. De richting van de knie moet de breedte van het bekken volgen. Dus met andere woorden knie niet naar buiten of naar binnen richten. Gewoon recht vooruit dus. Dit is belangrijk om knie en bekken geen overbelasting te geven, zowel op spier als op ligamenten niveau. Voor iemand die een buikje heeft is dieet makkelijker gezegd dan gedaan maar toch proberen zou ik zeggen. We horen hier veel zeggen “verdorie hadden we dat eerder geweten en inderdaad, het is direct leuker te fietsen in de juiste houding”

Volg ons voor meer tips en tricks homefitness.be