Onder de fitnessapparaten zijn roeimachines de stille krachten die steeds meer aan populariteit winnen. Of je nu traint voor meer spierkracht, wilt afvallen, of simpelweg op zoek bent naar een effectieve full-body workout: thuis roeien kan een echte game changer zijn voor je lichaam.

Wil je een roeimachine kopen? Goed idee! Een indoor roeier is namelijk de perfecte aanvulling voor je home gym bovenop apparaten voor krachttraining en andere cardiotoestellen.

Filter
Roeimachines

Roeimachine kopen: waar moet je op letten?

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een roeiapparaat kopen! Maar wat is nu de beste roeitrainer? En waarop moet je letten wanneer je een roeimachine wilt aanschaffen? Met zoveel verschillende modellen op de markt kan het nogal overweldigend zijn om de juiste roeimachine voor jouw behoeften te kiezen.

Ruimte en opslag

Overweeg hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor je roeimachine. Sommige modellen zijn inklapbaar, terwijl andere dat niet zijn. Zorg ervoor dat je de afmetingen kent en dat je voldoende ruimte hebt om comfortabel te trainen en om de roeitrainer op te bergen wanneer je hem niet gebruikt.

Weerstand en techniek

Roeitrainers komen in verschillende soorten weerstandsmechanismen, zoals luchtweerstand, waterweerstand en magnetische weerstand. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je trainingsbehoeften en voorkeuren.

Ergonomie en comfort

Zorg ervoor dat je een roeitrainer kiest die ergonomisch is ontworpen en comfortabel is om op te trainen. Iedereen heeft een ander lichaam, dus het is belangrijk om een ​​model te vinden dat goed bij je past.

Functies en Extra’s

Overweeg welke functies je wilt hebben, zoals trainingsprogramma’s, hartslagmeters, eenvoudige instellingen of zelfs entertainmentopties. Sommige roeitrainers hebben bijvoorbeeld tablet- of telefoonhouders, zodat je tijdens het trainen naar muziek kunt luisteren of films kunt kijken.

Wat doet een roeitrainer met je lichaam?

Een fitness roeiapparaat heeft heel wat voordelen voor je lichaam die verder gaan dan alleen spierkracht opbouwen. Maar laten we bij de basis beginnen: wat doet elke dag roeien met je lichaam?

Full-body workout

Roeien is een van de meest effectieve vormen van lichaamsbeweging omdat een roeimachine bijna alle spieren aanspreekt. Het is een combinatie van zowel cardio- als krachttraining, waarbij de beenspieren (quadriceps, hamstrings en kuiten), de armspieren (biceps en triceps), de rugspieren en de buikspieren allemaal betrokken zijn bij elke haal.

Cardiovasculaire voordelen

Dagelijks trainen op een roeitoestel verbetert je algehele cardiovasculaire gezondheid. Het is bewezen dat roeien de hartfunctie, longcapaciteit en het uithoudingsvermogen verhoogt, terwijl het ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk kan verlagen.

Kans op blessures verminderen

In vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging, zoals bijvoorbeeld lopen op een loopband, zijn roeitoestellen over het algemeen minder belastend voor de gewrichten. Omdat je in een zittende positie roeit, ervaar je weinig tot geen impact op je gewrichten. Ideaal dus voor mensen die herstellen van een eerdere blessure of die chronische gewrichtspijn hebben.

Stressvermindering

Roeien kan bijzonder effectief zijn om stress te verminderen. Als je roeit, of sport in het algemeen, maak je endorfines aan. Deze zogenaamde ‘gelukshormonen’ kunnen helpen bij het verlichten van stress en angstgevoelens.

Is een roeitrainer goed om af te vallen?

Wil je wat kilo’s kwijt? Dan hebben we goed nieuws voor je, want een roei machine is namelijk een intensieve calorieverbrander. Met een uur roeien kun je tot wel 600 calorieën verbranden, afhankelijk van je lichaamsgewicht en de intensiteit van je roeisessie. Door de diversiteit aan spieren die betrokken zijn bij het roeien stimuleer je de vetverbranding, terwijl je jouw spierweefsel behoudt. En net dat is belangrijk voor een evenwichtige en duurzame aanpak van gewichtsverlies.

Overweeg je een roeitrainer te kopen om af te vallen? Dan hebben we nog enkele praktische tips voor jou.

Ga voor intervaltraining

Geef je stofwisseling een kickstart en stimuleer je vetverbranding met intervaltrainingen. Intervaltraining is een populaire trainingsmethode waarbij je periodes van hoge intensiteit afwisselt met periodes van lage intensiteit of rust. Hierdoor ga je jouw hartslag maximaal verhogen en verlagen waardoor je jouw lichaam uitdaagt, met mooie resultaten als gevolg op het vlak van vetverbranding, sportprestaties en uithoudingsvermogen.

Wees consistent

Consistency is key! Een van de grootste voordelen van een fitness roeier is dat het vrij eenvoudig is om consistent te blijven in je trainingen. Of het nu regent, sneeuwt of waait, met een roeimachine in huis ben je niet afhankelijk van de weersomstandigheden en kun je elk moment van de dag trainen.

Motiveer jezelf

Ondervind je vaak moeite met het vinden van motivatie? Veel roeitrainers hebben ingebouwde trainingsprogramma’s en statistieken die je prestaties bijhouden. Dergelijke functies kunnen helpen om jezelf te motiveren, zeker als je doelgericht bezig bent met afvallen.

Hoeveel minuten per dag roeien?

Van een veilige full-body workout tot gewichtsverlies: ben je intussen helemaal overtuigd om een roeier te kopen? Of misschien wil je eerst een tijdje de roeier in de fitness uittesten om te kijken of het iets voor jou is? Dan ben je wellicht benieuwd naar hoe vaak je moet roeien om een optimaal resultaat te bekomen van je fitnessdoelen. Helaas is er geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag als het gaat om de duur en frequentie van roeitrainingen. Het is voornamelijk afhankelijk van je huidige trainingsniveau, maar we kunnen je wel enkele tips geven.

Begin met consistentie

Als je net start is het belangrijk om te beginnen met een manier van trainen die je vol kan houden. Start met bijvoorbeeld 3 keer per week een sessie van 20 minuten en bouw dit geleidelijk op naar 5 keer per week.

Investeer in het leren van de techniek

Voordat je je roeisessies intensiveert, is het erg belangrijk om de basisbewegingen correct uit te voeren. Een goede techniek helpt blessures te voorkomen en maximaliseert de effectiviteit van je training. Een tijdje roeien in de fitness in je buurt heeft als voordeel dat een ervaren fitnesscoach je een correcte techniek kan aanleren.

Verhoog de intensiteit

Afhankelijk van je trainingsdoelen kun je de intensiteit en duur van je roeisessies geleidelijk aan verhogen. Probeer bijvoorbeeld je tijden te verbeteren over een bepaalde afstand of werk met intervallen van hoge en lage intensiteit.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Neem voldoende rust tussen trainingen en aarzel niet om een stapje terug te zetten als je merkt dat je lichaam vermoeid begint te raken.

Roeitoestel kopen bij VPS Fitness

Een roeimachine kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fitnessroutine. Het biedt een complete workout die geschikt is voor zowel beginners als ervaren sporters. Bovendien is de beweging op zich vrij eenvoudig, wat een roeimachine geschikt maakt voor jong en oud. Helemaal overtuigd? Ontdek ons online aanbod van roeimachines of kom langs in onze winkel te Merchtem. Ben je niet zeker welk roeitoestel het beste bij je past? Twijfel niet en neem contact met ons op, we begeleiden je graag op weg naar een gezondere versie van jezelf!

De Roeitrainer of roeier is een combinatie van kracht en cardio training.
De roeitrainer is misschien niet het bekendste cardio-toestel maar daarom niet minder efficiënt. Naast het opbouwen van je conditie heeft de roeier nog als extra voordeel dat het vele spieren versterkt. Een mooie combinatie van cardio en kracht dus. De beweging is vrij simpel wat maakt dat het toestel toegankelijk is van jong tot oud.

rower, roeier, roeiapparaat