Waarom koop je best geen refurbished loopbanden of hometrainers ?

Er zijn nogal wat vragen en onduidelijkheden rond refurbished fitness apparaten en in dit bericht hopen we hier wat duidelijkheid in te brengen.

  1. Wat is een refurbished fitness apparaat ? Refurbished apparaten zijn veredelde tweedehandsapparaten die u feitelijk te duur betaald. Oude apparaten worden overgenomen van een fitnesscentrum om nieuwe apparaten te kunnen plaatsen en deze worden dan vooral aan de buitenzijde opgekalfaterd om er zo mooi mogelijk uit te zien. Technisch wordt er vervangen wat er eventueel stuk is zodat het toestel kan werken. Het opsmukken van dergelijk toestel beperkt zich echter tot een likje verf en een paar plastic covers die vervangen worden om er goed uit te zien. Soms wil je echt niet zien hoe dergelijk toestel er uit zag voor de ingreep, geloof me. Vooral duurdere merken proberen op deze manier af te raken van hun tweedehands materiaal tegen woekerprijzen. Op deze manier blijft de 2ehands waarde van hun producten kunstmatig hoog. De intrencieke waarde ligt een heel stuk lager.
  2. Is het aan te raden een refurbished toestel te kopen? Naar onze mening betaal je veel te veel voor wat je krijgt. Het is en blijft een tweedehands toestel en dat mag maximaal de helft kosten of minder van de netto verkoopprijs. Vaak wordt de prijs vergeleken met de bruto catalogusprijs van een toestel en dat is ook nooit het geval voor professioneel materiaal. Volgens ons ben je steeds goedkoper gediend met een nieuw toestel met degelijke garantie. Dus het antwoord op deze vraag is “Neen, je koopt beter geen refurbished loopband of hometrainer”
  3. Wat indien je toch een refurbished apparaat wil kopen tegen een zeer lage prijs ? Als je denkt toch een zaakje te kunnen doen let er dan op dat op de factuur een deftige garantie wordt gegeven zonder te veel kleine lettertjes. Bijvoorbeeld een garantie van 2 jaar. Een tweedehands toestel kopen houdt steeds een risico in en dat moet je zo goed mogelijk indekken.
  4. Probeer steeds de productiedatum te achterhalen van een toestel. Deze labels kan u meestal terugvinden aan de binnenkant van een toestel of aan de onderzijde. Dit is niet altijd een referentie want deze plaatjes worden soms verwijderd of vervangen door vervalste productiestikkers.