Je bekijkt nu Afvallen door wandelen op loopband
wandelende man met overgewicht op loopband.

Afvallen door wandelen op loopband

Wandelen is een zeer onderschatte inspanning die zeker kan bijdragen tot serieus gewichtsverlies of vetverbranding zoals wij dat al eens noemen. Wandelen tegen een regelmatig tempo is ideaal om de conditie op te bouwen tegen een lage hartslag. Een lage hartslag daarmee bedoelen we een tempo waartegen je nog perfect kan praten en/of lachen tijdens het stappen. Het heeft totaal geen nut sneller te gaan stappen en dan ook sneller te stoppen. Wat wij aanraden is vooral de duur van de training voorzichtig op te voeren als je nog geen basisconditie hebt. Voorzichtigheid is zowel voor uw hartspier als voor uw gewrichten en pezen belangrijk en dit geldt voor elke sport die u wil beoefenen.

Het voordeel van wandelen op de loopband is dat je kan stoppen wanneer je wil. Wandel je buiten dan moet je steeds rekening houden dat de terugweg vrij stevig kan zijn de eerste wandeltrainingen. Is het buiten te koud of te warm dan kan je gerust een wandeling inlassen op de loopband in de temperatuur naar uw wens.

Indien er sprake is van echt te veel overgewicht of ernstige obesitas raden wij aan om eerst langzaam te fietsen op een stevige hometrainer. Stappen is in dit geval zeker niet aan te raden vanwege de hoge belasting op gewrichten en pezen die lang niet meer gesport hebben. Op een hometrainer draagt het zadel het grootste deel van het gewicht en kunnen de beenspieren verstevigd worden op een veilige manier. Eens het fietsen vlot verloopt en er al een basisconditie is dan kunnen hometrainer en loopband gecombineerd worden. Zo kan je bijvoorbeeld 15 minuten op de hometrainer rijden en daarna nog 15 minuten stappen op de loopband. Wekelijks kan je de tijd verlengen van de training en je zal versteld staan van de resultaten.

Vergeet zeker niet te drinken tijdens het oefenen. Train je langer dan 30 minuten dan moet je zeker suikers voorzien in je drinkbus. Opgelet ! indien er sprake is van suikerziekte of diabetes gelden andere regels en bespreekt u dit met uw huisarts of specialist.

Zonder koolhydraten verbrand je namelijk geen vetten. Suikers of koolhydraten zijn de lont naar het vet en zo kan je vet omzetten in energie voor de spieren. Neem je geen suikers tijdens trainingen van meer dan 30 minuten dan zal je lichaam op zoek gaan naar eiwitten en zal dit leiden tot afbraak van de spieren in plaats van opbouw. Stramme beenspieren en geen krachtwinst zijn hier dikwijls een gevolg van.

Hoe weet je of je genoeg koolhydraten in nam tijdens de training ? Wel dit is vrij simpel. Indien je tijdens of na het trainen een zweetgeur hebt die naar ammoniak ruikt dan heb je te weinig koolhydraten ingenomen tijdens de training.

Dit is een eenvoudige uitleg die voor iedereen te begrijpen is en een optimaal resultaat van uw training zal geven.

Volg onze Blogs want wij proberen u zo goed mogelijk te informeren op een begrijpbare manier.