Je bekijkt nu Hoe kies je de juiste loopband?

Hoe kies je de juiste loopband?

Hoe kies je de juiste loopband?

Bij het aankopen van een loopband zijn volgende zaken belangrijk om in het achterhoofd te houden

Loopoppervlak

Een groot loopoppervlak is veilig en verminderd de kans op blessures door misstappen. Ideaal is een oppervlak met een breedte van 45 cm. of meer.

Min-max snelheid

Advies is om een loopband te selecteren welke een maximale snelheid van minimaal 16 km/uur heeft.

Demping

Het loopoppervlakte dient voorzien te zijn van een dempingslaag, dit ter voorkoming van blessures

Hellingshoeken

Het prettigst in gebruik is een loopband met elektronisch instelbare hellingshoek. Dan kan je de hellingshoek tijdens het trainen met een druk op de knop aanpassen. Ideaal is een loopband met een hellingshoek van tenminste 12% tot 15%.

Motor

Een goede loopband is voorzien van een aandrijving door middel van een DC motor. Het vermogen van de motor is van groot belang. Indien de motor minder krachtig is, kan het gewicht van de gebruiker de motor tegenhouden bij lage snelheden. Een goede motor kan niet tegengehouden worden bij lage snelheden.

Trainingscomputer

Een computer moet minimaal de volgende informatie weergeven: snelheid, tijd ,afstand, calorieverbruik en hartslag. Uitgebreidere computers met een diversiteit aan programma’s zorgen voor een betere motivatie en gevarieerde training wat sneller tot resultaten zal leiden.

Noodstop

Uit veiligheidsoverwegingen beschikt een goede loopband over een noodstop systeem. Deze zorgt ervoor dat het apparaat word uitgeschakeld in het geval dat u mocht vallen.

Gewicht van de loopband

Des te hoger het gewicht, des te degelijker de constructie.

Wist je dat?… 

Wandelen zwaarder is voor een loopband dan erop te lopen? Voor beginnende lopers/wandelaars gaan we dan ook steeds een zwaardere motor aanraden! Advies is motor met een vermogen van minimaal 2,5 pk. 

Maximaal gebruikersgewicht

Een goede sterke loopband kan een gebruikersgewicht van 120 kilogram aan.

Garantie: U staat er misschien niet meteen bij stil maar garantie is erg belangrijk bij uw aankoop. Een toestel dat veel gebruikt wordt moet een degelijke garantie en service hebben. Daarom is het belangrijk dat u nagaat hoe lang een firma al bestaat. Een firma die bij voorbeeld al 20 à 30 jaar bestaat is een serieuze referentie bij uw beslissing tot aankoop. Vraag ook steeds of er wisselstukken in voorraad zijn en ga zelf best eens ter plaatse om alles te bekijken.

Wist je dat?…

gewichtsverlies optimaal is bij een lage hartslag. Een loopband met hartslagmeting of een Polar is dus een must!

De keuze van een loopband is echter altijd van persoonlijke aard, hoe intensief ga je de loopband gebruiken, wat zijn je doelstellingen, wat is je budget etc. Bovenstaande punten zijn daarom aandachtspunten welke je bij de keuze kan meenemen bij aankoop van jouw loopband.

Vragen die we dagelijks te horen krijgen…

met welk toestel verlies ik het meeste vet ? of…  Welk toestel moet ik kopen om te vermageren ? Hoe krijg ik men buikje weg ? Hoe krijg ik men dikke billen kwijt ?

Via Google en Youtube zal je wel verhalen genoeg gevonden hebben welk toestel het beste is om vet te verbranden. In de werkelijkheid daarentegen, doet het toestel er eigenlijk niet echt toe.

Welke beweging je ook doet het gaat hem puur over lang trainen aan een lage hartslag en dit liefst 3 maal per week met een deftige en voorzichtige opbouw. In vaktermen heet dit langduur training. En of je dit nu doet op een loopband, een hometrainer of een elliptical maakt niet zo veel uit. Je moet doen wat je graag doet. De ene persoon loopt liever en de andere fietst liever. Wat u zeker moet weten is dat er geen wondermiddelen bestaan en zeker geen tovermiddelen. Gewoon starten met regelmatig te oefenen en op je voeding letten is de boodschap.

Vele producten kunnen de gezondheid ernstig schaden. Raadpleeg steeds uw huisarts of een sportarts vooraleer je bepaalde voeding supplementen aankoopt is dan ook het beste advies dat wij bij VPS kunnen geven. 

Hoe beginnen aan trainen ? 

Eerst een vooral raden wij aan afspraak te maken bij een sportarts of een cardioloog ! Normaal gezien zullen die dan een EKG nemen en een degelijke test afnemen op een testfiets. Vanaf hier zal je dan ook je overslag hartslag te weten komen en dit gegeven is erg belangrijk in verdere training.

Bij de arts kan je ook advies krijgen tegen welke hartslag je best de eerste maanden gaat trainen om optimale vetverbranding te bekomen. Normaal gezien zal je moeten trainen aan lage hartslag. 

Wat is lage hartslag ?

Wel, een simpele vuistregel is de volgende : (220-leeftijd) x 0.7  (voorbeeld : voor een persoon van 40 jaar oud : (220-40) x 0.7 = 126 HPM Max (Opgelet ! dit is louter informatief voor een gezond persoon ! Volg steeds het advies van uw sportarts of cardioloog !)

Wat ook leuk is om weten is dat je pas vet begint te verbranden na 30 minuten. We kunnen dit complex uiteen zetten maar laten we dit even simpel uitleggen om makkelijker te begrijpen. Dus simpel uitgelegd…je moet eerst je BBQ op gang laten komen voordat je kan bakken, wel zo werkt het ook ongeveer in uw lichaam. Eerst warm je het lichaam gedurende 30 minuten op en dan pas ga je over tot het verbranden van vetten. In vaktermen spreken we van aerobe en anaerobe training. Deze theorie gaan we hier niet in detail uitleggen want dit is vrij complexe materie.

Als je totaal geen sport doet gedurende jaren dan begin je best met een tiental minuten te fietsen of te bewegen tegen een babbel tempo. Zo lang je makkelijk kan praten tijdens het trainen zit je normaal gezien perfect in je groene hartslagzone. Bouw deze tijd geleidelijk op naar 1 uur trainen. Normaal gezien kan je elke week een 5 tal minuten bij je training doen. Forceer dit zeker niet !  Indien u zich niet zo goed voelt met 5 minuten extra dan blijf je gerust nog een weekje of meer op de zelfde trainingstijd. Jouw eigen lichaam is namelijk steeds de beste barometer. Laat je niet opjagen door anderen en maak er zeker in het begin geen competitie van. Trainen moet aangenaam blijven zowel mentaal als lichamelijk. Om het mentaal wat makkelijker te maken hebben we 1 gouden tip. Probeer tijdens het trainen het staren naar de console te vermijden. Minuten kunnen tergend traag wegtikken op de klok.

Bedenk daarom eerst goed waar je uw toestel zal plaatsen. Plaats deze bij voorkeur niet weg in een hoekje in uw huis. Je kent het spreekwoord wel…uit het oog uit het hart.

Wij raden steeds aan om uw toestel zo te plaatsen dat je dit bijvoorbeeld kan combineren met televisie te kijken. In plaats van zomaar in de zetel te ploffen kan je makkelijk al trainend naar uw favoriete programma’s kijken. Het nuttige aan het aangename koppelen is dus de boodschap en je zal merken, de tijd vliegt dan zo voorbij.

Je bent wat je eet… hier de basis in een paar lijnen. 

Als je begint aan een trainingsopbouw let dan ook op wat je eet.Het is eigenlijk heel simpel.Als je een kantoorjob hebt eet je niet als een bouwvakker.Dus eet niet meer dan je dagelijkse calorie behoeften. Grijp aub niet naar extreem dieet waar je de ganse dag lastig van loopt.Eet gewoon kleinere porties dan je normaal neemt. Op het einde van de dag staat er reeds minder Cal op de dagteller. Reken dit uit op 1 maand en je zal versteld staan van het resultaat. Het is altijd nittig een beetje te rekenen in calorieën wat je eet. Het is dan ook nuttig eens op internet een lijst te zoekenmet waardes van bepaalde dranken en vaste voeding waaronder ook snoep en alcoholische dranken. Voorbeeld: 1 Trappist is ongeveer 1 uur trainen om die er weer af te krijgen. 1 reep mars is ook ongeveer 45 minuten trainen.Als je dit allemaal matig in het vizier houdt dan volgen de resultaten snel.

Tot slot nog dit

Drink steeds genoeg water tijdens het sporten ! Wat je verliest aan vocht moet je bijdrinken tijdens het sporten. Hier leren we dat op de weegschaal gaan staan voor en na de training niet veel nut heeft bij gewone gezondheidstraining. Bij topsporters is dit uiteraard wel zeer belangrijk want tijdens het trainen moet er genoeg gedronken worden en de coach kan dit op deze manier controleren.

Drinken tijdens het lopen

Het is belangrijk het lichaam goed te hydrateren tijdens het lopen op een loopband. En dit geld feitelijk voor elk type training. In normale omstandigheden moet je rekenen op 1 drinkbus per uur op de loopband. Dit lijkt veel maar is zeker nodig. Binnen lopen op de loopband mag je niet onderschatten. In principe mag het gewicht voor en na de training niet zo veel verschillen als de meeste denken. Als je 1 Kg lichter bent na de training is dat misschien wel leuk om te zien maar dan moet je zeker een halve liter water drinken om uw lichaam te hydrateren. Bij zwaardere trainingen (vanaf +-30 minuten) adviseren wij dorstlesser met suikers toe te voegen om de suikervoorraad op pijl te houden en een degelijke vetverbranding te krijgen. Zonder suikers zal je geen vet verbranden en enkel rechtstreeks eiwitten uit het lichaam halen. Suiker is de lont naar het vet om het simpel uit te drukken. Na ongeveer 30 minuten is de glycogeen voorraad weg en moet je suikers bijnemen om op kracht te blijven. Mensen die gemakkelijk in kramp gaan kunnen eventueel electroliten toe voegen zoals bvb. zout, calium, magnesium die zowat de bekendste zijn. Een zout zweter heeft in het algemeen meer zout nodig in zen dagelijkse voeding om geen problemen te krijgen tijdens langere en intensieve trainingen.

Eten tijdens het lopen

Dit is vooral van toepassing voor doorgedreven langduurtrainingen. Best al voor de training suikerrijke voeding binnen nemen om de benzinetank goed te vullen. In het algemeen is het ideaal om de 30 minuten vaste voeding te eten tijdens de training. Vanaf 2 uur training stap je dan beter over op gels die sneller opgenomen worden door het lichaam. Dus regelmatig drinken en eten tijdens lange trainingen is ideaal en houdt je op kracht.

Wens je meer informatie aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij bij VPS staan steeds klaar om onze klanten te helpen en te steunen. Zomaar het duurste artikel verkopen is totaal niet onze ambitie. We gaan steeds samen opzoek naar het toestel op maat van onze klant. We luisteren eerst naar de klant om dan samen de keuze van het toestel te maken. Wat is het doel van de klant? Is het voor 1 persoon of een heel gezin? Dagelijks of sporadisch gebruik? Revalidatie? Het zijn maar enkele punten die een rol spelen in de keuze van uw toestel. We doen ons beroep met veel passie en overgave en we willen dit overbrengen naar onze klanten. De klant moet met een goed gevoel vertrekken zodat hij met volle moed de training kan aanvatten. VPS heeft reeds een uitgebreid klantenbestand dat opgebouwd is door goede mond aan mond reklame. We streven er dan ook naar om onze goede te naam te behouden en indien mogelijk zelfs nog te verbeteren.